Written by on Març 22, 2016 in Sin categoría

Catalunya concentra una bona part de la producció mundial de taps de cava i un percentatge important de taps naturals i tècnics per al tapament de vi tranquil. El suro del que es proveeix aquesta indústria prové, en més d’un 90% dels casos, d’Extremadura, Andalusia i Portugal on s’extreuen i es bullen les pannes de suro al cap de 6 mesos. Així doncs, la indústria catalana es dedica a picar les pannes de suro foraster o simplement a marcar taps fabricats per altres i a comercialitzar.

Els boscos de Catalunya produeixen entre un 5% i un 10% del suro mundial en unes 90.000 ha de suredes concentrades a la província de Girona i nord de Barcelona. A diferencia del de la resta de suredes del món ubicades en zones de devesa i d’influència atlàntica, el suro català es produeix en boscos amb més pendent, amb major densitat d’arbrat i en un clima més extrem el que dóna com a resultat un suro de major densitat (pel seu creixement més lent) que es pela cada 12-14 anys, enlloc dels 9-10 anys que es pela a la resta del món.

Aquestes característiques fan que el suro català no sigui tan homogeni com la resta, amb un percentatge major de merma, però les pannes bones donen uns taps d’una qualitat superior, que són molt apreciats per a tapar els grans vins de guarda, ja que suporten millor el pas del temps, permeten una transpiració del vi més lenta i homogènia en el temps, tenen un comportament més homogeni entre totes les ampolles del mateix lot i es trenquen menys en la seva extracció al cap dels anys.

Amb l’objectiu d’impulsar l’aprofitament i la valorització del suro català i incorporar els productors en la preparació i valoració del producte, el passat mes de maig representants de Serveis Forestals, cooperativa vinculada al Consorci Forestal de Catalunya, de l’Associació de propietaris forestals del Montnegre-Corredor i del Grup Corcho del País, SA, van constituir QUALITY SUBER, SL.

Així doncs, Quality Suber és fruit de la col·laboració entre la propietat forestal i la indústria, en aquest cas Corcho del país, que va néixer fa uns 25 anys, sent una empresa integrada molt competitiva i que ha tingut forts creixements i molts alts nivells de rendibilitat. Aquesta empresa s’ha especialitzat en suro català i ha adaptat els seus processos productius amb l’objectiu d’aprofitar pannes amb certa presència de la plaga del corc i aprofitar suro d’alta densitat.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada