Written by Quality Suber on Agost 7, 2019 in Sin categoría

El Consorci Forestal de Catalunya i els productors de suro agrupats a Quality Suber lamenten el gran perjudici que els està causant la plaga de l’eruga peluda del suro, la Lymantria dispar, que ha exfoliat completament milers d’hectàrees de suredes a tot Catalunya. Aquesta afectació als arbres provoca que aquests aturin la seva activitat vegetativa, amb la conseqüent pèrdua de productivitat de suro.

Les darreres setmanes el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha acabat els tractaments aeris de control de l’eruga del suro a 2.000 hectàrees de La Selva i Maresme. Aquestes són zones que enguany estaven molt afectades per la plaga, precisament ara que ens trobem a l’inici de la campanya de pela, però des del Consorci Forestal es considera que calen molts més recursos en sanitat forestal. L’associació de propietaris considera que el tractament suposa un esforç important però insuficient per pal·liar els danys, i alerta de la gravetat dels efectes de la Lymantria, que en cas de no actuar-hi amb contundència, poden anar des de la caiguda en picat de la qualitat del suro fins a la mort dels propis arbres.

Molts propietaris de finques amb suredes han decidit no pelar-les aquest any, pel risc de debilitar els arbres i deixar-los exposats a l’atac d’altres insectes que podrien perjudicar-los greument. Per aquest motiu, tot i aquesta darrera actuació de fumigació, els propietaris forestals demanen que s’augmentin amb urgència els recursos que es destinen al control de plagues. Tant la Lymantria, com la Diplododa o d’altres, són problemàtiques que afecten molt l’economia del bosc i el medi ambient, i actualment els recursos que s’hi destinen des de les administracions públiques són clarament insuficients.

A aquest fet, cal afegir que hem tingut una primavera molt poc plujosa, i que ha acabat amb setmanes fredes just abans de l’entrada sobtada de la calor. Aquests alts i baixos han fet que s’endarrereixi l’inici del període de pela i tot fa pensar que la producció total serà significativament inferior a la de l’any passat. Per la campanya d’enguany estava previst extreure prop de 6.000 tones de suro dels boscos catalans, i el Consoci Forestal de Catalunya calcula que l’afectació de la plaga farà que se n’acabin extraient un 25% menys.

Aquesta plaga es suma al nombre creixent de problemes sanitaris que pateixen les diferents tipologies de boscos catalans, com el corc del suro, la taca groga o l’escaldat, i que afecten directament sobre la seva producció i amenacen la seva subsistència.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.